Partneralimentatie
Na echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap zijn partijen wettelijk verplicht elkaar te onderhouden. Met andere woorden, ze zijn partneralimentatie verschuldigd. In onderling overleg kunnen partijen hier vanaf zien.
Hoogte partneralimentatie
De hoogte van de partneralimentatie is afhankelijk van de behoefte aan partneralimentatie en de draagkracht van de alimentatieplichtige. De levensstandaard van partijen tijdens de samenleving is bepalend voor de behoefte. De draagkracht kan worden berekend aan de hand van een draagkrachtberekening. Ons kantoor kan voor u een draagkrachtberekening op maat maken.
Als u niet in overleg met de andere partij tot afspraken komt over de vaststelling partneralimentatie of wijziging daarvan (ten gevolge van gewijzigde omstandigheden), kunnen wij u bijstaan tijdens een procedure. Neem voor meer informatie contact met ons op.
Duur partneralimentatie
Partneralimentatie vastgesteld vanaf 1 januari 2020
Indien partneralimentatie is vastgesteld vanaf 1 januari 2020 en de rechter heeft geen termijn bepaald, dan bedraagt de wettelijke termijn voor het betalen van partneralimentatie de termijn die gelijk is aan de helft van de duur van het huwelijk of geregistreerd partnerschap, maar maximaal vijf jaar. De wet geeft hierop drie uitzonderingen:
1.Als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minimaal 15 jaar heeft geduurd en de ex-partner die alimentatie ontvangt, krijgt binnen 10 jaar AOW, dan geldt de alimentatieplicht totdat de ontvanger AOW krijgt.
2.Als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minimaal 15 jaar heeft geduurd, de ex-partner die alimentatie ontvangt is geboren op of voor 1 januari 1970 en over meer dan 10 jaar AOW ontvangt, dan duurt de alimentatieplicht 10 jaar.
3.Als partijen samen kinderen hebben, dan eindigt de alimentatieplicht niet eerder dan het moment waarop het jongste kind 12 jaar is.
Als meerdere van deze uitzonderingen van toepassing zijn, dan geldt de langste termijn.
Partneralimentatie vastgesteld ná 1 juli 1994 en vóór 2020
Indien partneralimentatie is vastgesteld na 1 juli 1994 en voor 2020, dan bedraagt de wettelijke termijn voor het betalen van partneralimentatie 12 jaar. Als er sprake is van een huwelijk zonder kinderen dat korter heeft geduurd dan vijf jaar, is de termijn waarover alimentatie is verschuldigd gelijk aan de duur van het huwelijk.
Partneralimentatie vastgesteld vóór 1 juli 1994
Indien partneralimentatie is vastgesteld voor 1 juli 1994 is geen sprake van een wettelijke termijn. U kunt dan de rechtbank na 15 jaar verzoeken om de alimentatie stop te zetten.
Let op:
De alimentatietermijn vangt aan vanaf de dag dat de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.
Als de alimentatiegerechtigde trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen als ware hij/zij gehuwd is, eindigt het recht op partneralimentatie definitief.
Partijen kunnen onderling een afwijkende termijn afspreken. Bij uitzondering kan de alimentatietermijn door de rechter worden verlengd.
Ons kantoor kan u over eventuele verlenging van de alimentatietermijn of verzoek tot beëindiging van de alimentatie adviseren en u bijstaan in een eventuele procedure hierover.
Kinder- en partneralimentatie
Kinderalimentatie heeft voorrang op andere onderhoudsverplichtingen. Eerst zal dus de draagkracht voor kinderalimentatie worden berekend en vervolgens wordt beoordeeld of er nog ruimte is voor een bijdrage aan de ex-partner of partner.
In een draagkrachtberekening voor het berekenen van kinderalimentatie mag met minder lasten rekening worden gehouden dan in een berekening voor partneralimentatie. Bovendien is een groter deel van de draagkrachtruimte beschikbaar voor kinderalimentatie dan voor partneralimentatie.
Jaarlijkse verhoging (indexering)
Zowel de kinderalimentatie als partneralimentatie worden jaarlijks per 1 januari geïndexeerd, tenzij partijen anders zijn overeengekomen. De aanpassing per 1 januari 2023 bedraagt 3,4%. Als uw alimentatie niet is geïndexeerd, kunt u alsnog betaling daarvan vorderen tot maximaal vijf jaar terug. Ons kantoor kan u hierin bijstaan.