Omgangsregeling
Recht op omgang
Kinderen en ouders hebben recht op omgang met elkaar. Als een ouder het ouderlijk gezag heeft over een kind, dan wordt gesproken over ‘verdeling van de zorg- en opvoedingstaken’ in plaats van over een ‘omgangsregeling’. Ook andere personen die in nauwe persoonlijke betrekking tot een kind staan hebben recht op omgang. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de biologische ouder, stiefouder, pleegouder of grootouder.
Omgangsregeling vaststellen of wijzigen
Uiteraard heeft het de voorkeur dat partijen in overleg tot afspraken komen over omgang. Ons kantoor kan u hierbij helpen, u adviseren en de gemaakte afspraken voor u vastleggen in een ouderschapsplan. Komt u niet tot overeenstemming, dan kunnen wij namens u een verzoek indienen tot vaststelling van een omgangsregeling of een regeling ten aanzien van verdeling van de zorg- en opvoedingstaken. Ook kunnen wij namens u een verzoek indienen bij de rechter tot wijziging van de bestaande omgangsregeling.
Niet nakomen omgangsregeling
De rechter kan een ouder slechts in zeer uitzonderlijke gevallen het recht op omgang ontzeggen. Als een omgangsregeling niet, of niet volgens afspraak, wordt nagekomen, kunnen wij de rechter verzoeken om een dwangsom op te leggen om nakoming af te dwingen. Wordt u zelf geconfronteerd met een verzoek van de andere partij, dan kunnen wij namens u verweer voeren en desgewenst een tegenverzoek indienen.
Heeft u een vraag met betrekking tot een omgangsregeling die u vrijblijvend aan ons wilt voorleggen, neem dan contact met ons op.